Vertrouwd door 130.000+ mensen voor hun voedingssupplementen

Sporten na een maagverkleining? 6 tips om weer te beginnen

Makkelijker bewegen en meer energie zijn een van de grootste, positieve effecten van de operatie. Maar hoe begin je weer met sporten na een maagverkleining? Hoe doe je dat veilig en wat kan je lichaam aan zodat je jezelf niet blesseert? Dat hebben we voor je uitgezocht. Kick-start jouw work-out na je maagverkleining met deze 6 tips!

Start rustig op en luister naar je lichaam

Onze belangrijkste tip: begin niet te snel met sporten na een maagverkleining. Voelt het goed, dan kun je wandelen en fietsen, maar wacht zeker 6 tot 8 weken met krachttraining en cardio. Volg daarnaast altijd het advies op van je zorgprofessional. Als je weer mag sporten, begin dan rustig en bouw het langzaam op. Luister goed naar je lichaam en neem voldoende rust. Werk toe naar 2 tot 3 work-outs per week en zorg voor een mix aan low-impact cardio, fitness en flexibiliteit zoals yoga en Pilates. Vanwege de operatie is het beter om voorlopig geen sit-ups en andere buikspieroefeningen te doen.


Onthoud dat elke stap telt

Denk je aan sporten, dan denk je misschien aan intense sessies in de sportschool of buitenlucht. En ja, dat past zeker bij een actieve leefstijl, maar weet ook dat elke stap telt. Probeer daarom elke dag te wandelen of te fietsen. Maak je lijf ’s ochtends wakker met stretchoefeningen. Pauzeer elk uur (als je weer begonnen bent met werken) om op te staan of een stukje te lopen. Neem de trap in plaats van de lift, laat de auto staan en pak de fiets voor boodschappen. Doe dit alleen als je voelt dat je lichaam hier klaar voor is na de operatie.


Vergeet krachttraining niet

Of je nu jong of oud, man of vrouw bent. Een van de beste manieren om te bewegen is krachttraining. Krachttraining is namelijk goed voor sterke botten, gewrichten en het opbouwen van spieren. Een sterk lijf verbetert je houding en vermindert het risico op blessures Krachttraining helpt ook om minder spieren te verliezen na de operatie. Zorg dat je niet te zwaar begint. Gebruik lichte gewichtjes of alleen je lichaamsgewicht. Of train samen met een personal trainer.

Na je maagverkleining is extra proteïne essentieel. Dat is nóg belangrijker als je sport. Met een eiwitshake zoals Pure Whey Protein krijg je voldoende eiwitten binnen om je spieren en botten te ondersteunen.


Kies voor persoonlijke begeleiding

We begrijpen dat beginnen met sporten na je Gastric Bypass, Sleeve of andere maagverkleining best spannend kan zijn. Zeker als je niet gewend bent om te trainen of niet weet wat je lichaam aankan na de operatie. Geldt dit voor jou, dan is begeleiding een slim idee. Maak een persoonlijk trainingsplan met een personal trainer, het liefst gespecialiseerd in WLS en herstel. Of bespreek met je arts hoe je met bewegen kunt beginnen. Bovendien bieden de meeste klinieken en ziekenhuizen een sportprogramma aan om veilig te sporten na de operatie.


Houd je sportroutine gemotiveerd vol

Beginnen met sporten nadat je bent hersteld, is meestal niet zo lastig. Volhouden en gemotiveerd blijven wél. Net als met voeding, is bewegen een lange termijn commitment. Om van de positieve effecten te profiteren, moet je blijven sporten.Zorg daarom dat je iets doet wat je leuk vindt. Daarnaast is support key. Met BariBuddy houd je niet alleen je maten, vitamine-inname en gezonde doelen bij. Je kunt ook meedoen aan challenges met anderen die net als jij geopereerd zijn. Naast dat support en vooruitgang zien fijn is, toont onderzoek aan dat het helpt om je routine vol te houden.


Vraag niet te veel van jezelf

Na de operatie komen er ongetwijfeld veel goede dagen. Maar het leven bestaat ook uit mindere momenten. Waarop je wilt opgeven en nergens energie voor hebt. Dat is normaal, en op die dagen kun je beter niet te veel van jezelf vragen. Dus ook als je andere verwachtingen hebt of je vooruitgang niet snel genoeg gaat. Weet dat progressie vrijwel nooit één rechte lijn omhoog is. Geef jezelf tijd en herinner jezelf eraan waar je vandaan komt. Streef geen perfectie na, want dat bereikt niemand. Zo'n positieve mindset is net zo waardevol als een sterk, fit lijf.

Beginnen met sporten na je maagverkleining? Wij zijn er voor je

Meer weten over bewegen na de operatie of hoe je genoeg eiwitten binnenkrijgt als je sport? Of heb je andere vragen? Neem gerust contact met ons op. Ons team helpt je graag.

Validated