BlogObesitas dag

Als je nog steeds obese bent na je maagverkleining....

Floor van der Steen

Maart 2021

Donderdag 4 maart is het Nationale Obesitas dag. Obese, kan soms gevoelens oproepen die niet positief zijn. Floor vertelt hoe zij hier mee om gaat en hoe jij kunt werken aan je zelfbeeld. Lees snel verder!

Nationale Obesitas Dag

4 Maart is de nationale obesitas dag. Het hele woordje obesitas, kan best wel in your face zijn.

Het werpt soms gevoelens op die niet positief zijn, herinneringen die pijnlijk zijn of confronterend. We zijn immers allemaal obese geweest, sterker nog morbide obesitas.

Als je praat over obesitas heb je een BMI van 30 of meer. Praat je over morbide obesitas, dan praat je over een BMI van 40 of 35 met co-morbiditeit.

Het hele woordje obesitas, kan best wel in your face zijn.

Er is de laatste tijd veel aandacht voor ons als mens. Er wordt meer gesproken over preventie en hoe we gezonder kunnen leven.

Dat wij voor een rigoureuze aanpak hebben gekozen, oftewel een maagverkleining, mag duidelijk zijn.

Toch is niet iedereen slank na een maagverkleining. Nog steeds zijn er mensen die obesitas hebben. Zij hebben een BMI van 30 of meer. Of ze zijn aangekomen en komen weer in de gevarenzone.

Ik richt me graag op de mensen die nog steeds obese zijn. Stel je had een BMI van ruim 40 en nu zit je rond de 30. Wat heb je dan al een gezondheidswinst behaald! Je diabetes is onder controle, je hebt minder last van artrose, je slaapapneu is verdwenen en je kan je makkelijker bewegen.

In mijn praktijk zie ik met name vrouwen die veel meer van hun maagverkleining hadden verwacht. Zij hadden gehoopt dat ze nu in maatje 38 zouden passen. Als zij uiteindelijk niet lager komen qua maat dan 44, kan dit een teleurstelling zijn.

Werken aan je zelfbeeld

Ik pleit er daarom altijd voor om te werken aan je zelfbeeld. Want ook al heb je dus een enorme winst behaald in allerlei opzichten, toch kan je je nog heel erg dik voelen.

Ook zijn sommige opmerkingen verdrietig.

Denk bijvoorbeeld aan: ‘Je hebt toch een maagverkleining gehad, ik dacht dat je daarmee veel meer zou afvallen?’ Of, ‘je bent wel weer veel aangekomen he?’

En de meeste voorkomende zin die ik hoor is: “Ja, ik ken ook iemand met een maagverkleining en die is alles weer bijgekomen.”

Dit soort opmerkingen kunnen je diep raken. Zeker als je zelfbeeld al wat lager is.

Hoe ervaarde ik het om obese te zijn?

Als je wordt gezien als een DIKKE vrouw, dan zijn er altijd meerdere kampen.

Je hebt een kamp wat jou prima vindt. Zij accepteren jou zoals je bent.

Je hebt een kamp die je negeert, discrimineert of er altijd iets van moet zeggen als je weer iets eet.

En je hebt een kamp neutraal. Zij hebben geen mening of oordeel over mensen die dik zijn.

In de tijd dat ik morbide obesitas had, had ik best een prima leven. Een prachtig gezin, een huis, een fijne baan, druk sociaal leven. En toch was ik niet voor 100% gelukkig en zeker niet gezond. Ik had veel lichamelijke klachten en ongemakken wat weer invloed had op mijn mentale gesteldheid.

Het proces van morbide obesitas naar ‘normaal’ te gaan ging niet zonder slag of stoot. Je valt kilo’s af, maar je kan je in het begin nog steeds obese voelen.

Herkenbaar?

De vraag aan jou is:Wat vind je eigenlijk van jezelf?” Hoe kijk jij naar jezelf?

Ik ben er na jaren wel achter, dat als ik zelf lekker in mijn vel zit, het er niet toe doet, wat de ander vindt. Dat ik mij voornamelijk moet bezighouden om mij fit en energiek te voelen. Dat uiterlijk een deel is maar dat de binnenkant net zo belangrijk is.

Stel nu dat je obesitas hebt en je wilt toch graag wat kilo’s kwijt, ga dan eens na wat je nu doet. Hoe heb jij de afgelopen tijd geleefd?

Dit wil zeggen, wat heb je eraan gedaan om je gezond en fit te voelen?

Aan jou de volgende vragen

Beweeg je voldoende?

Wat eet je op een dag?

Slaapt je voldoende?

Hoe is jouw stresslevel?

Heb je voldoende ontspanning?

Ik wil je niet aansporen om af te vallen of om jezelf te veroordelen, ik wil je wel aansporen om in beweging te komen. En om vooral je zelfbeeld goed in de gaten te houden.

Als je namelijk jezelf volledig accepteert is dat ook beter voor je immuunsysteem en zal je minder klachten ervaren.

Obesitas of niet, het allerbelangrijkste is dat je jezelf goed voelt.

Mocht je naar aanleiding van deze blog vragen hebben, stel ze gerust.

Ik help je met plezier.

Floor van der Steen: www.floorvandersteen.nl

 

Lees ook de andere blog van Floor waarin zij jou kennis laat maken met jouw nieuwe lijf. Praat mee op Facebook en Instagram