Bloglactose intolerantie

Lactose intolerantie na een maagverkleining

Anneloes van Vemde – WLS Recepten

Juni 2021

Opgeblazen gevoel, darmkrampen, diarree en winderigheid... Deze klachten kunnen na de operatie ontstaan. Een van de mogelijke oorzaken is een lactose intolerantie. Bij een lactose intolerantie is er sprake van te weinig aanmaak van het enzym lactase. Lactase breekt de melksuikers (lactose) af in de darm, zodat deze worden verteerd en opgenomen. Wanneer lactose onverteerd in de dikke darm terecht komt, zullen bacteriën dit alsnog afbreken en bewerken. Hierbij komen gassen en vetzuren vrij. Dit geeft de bovengenoemde klachten.

Na de operatie maakt de darm in sommige gevallen minder lactase aan. Hoeveel lactase er nog wordt aangemaakt verschilt per persoon. Dit maakt dat de ene persoon nog een kleine hoeveelheid melkproducten kan verdragen zonder klachten en de ander vrijwel geen lactose verdraagt.

Lactose free

Er zijn meerdere manieren om uit te zoeken of er sprake is van een lactose intolerantie: een waterstof-ademtest, een lactose intolerantie test of een eliminatie- provocatie test. Wanneer je vermoedens hebt van een lactose intolerantie, kun je dit het beste bespreken met de (huis)arts of behandelend diëtist bij de instelling waar je onder begeleiding bent.

De diëtist zou een eliminatie – provocatie test met je kunnen doen. Hierbij laat je enige tijd alle lactose weg uit de voeding. Wanneer de klachten afnemen of verdwijnen wijst dit op een lactose intolerantie. Vervolgens kan ervoor gekozen worden opnieuw een product te nemen wat lactose bevat. Wanneer de klachten terugkomen kan er worden vastgesteld dat er sprake is van een lactose intolerantie. Kijk voor uitleg van de andere testen op www.mlds.nl.

Melksuikers komen van nature voor in melkproducten: (karne)melk, yoghurt(drink), kwark, witte kaas (mozzarella, feta, brie, etc) en roomijs. Ook roomboter bevat sporen van lactose. Gele kaas is vaak vrijwel lactose vrij. Daarnaast is het goed om rekening te houden met brood(producten), koek en gebak waar een melkproduct aan toe is gevoegd. Wanneer een product lactose bevat, moet dit op de verpakking vermeld worden. Medicatie en preparaten kunnen ook lactose als vulmiddag bevatten. Goed om hier alert op te zijn.

Het positieve nieuws is dat er steeds meer lactosevrije producten op te markt komen: lactose vrije melk, yoghurt, kwark, roomkaas en mozzarella is al lactosevrij in het koelvak van de supermarkt te vinden. Denk ook aan de proteïne yoghurt en pudding van diverse merken (Melkunie, Erhmann, Breaker en Lidl), deze producten zijn vaak ook lactose vrij. Heb jij alleen kleine supermarkten in de buurt? Dan is het misschien een idee om je boodschappen te laten bezorgen. Dan heb je vaak veel meer product keuzes.

Als je buiten de deur gaat eten zoals bij vrienden / familie of in een restaurant dan heb je er niet altijd zicht op of er lactose in het eten verwerkt is. Of als je er toch bewust voor kiest om toch een bolletje ijs bij de ijssalon te willen eten. Om dan klachtenvrij de dag door te komen kun je een lactase tablet innemen. Deze zijn verkrijgbaar bij de drogist, apotheek of online. Het lactasetablet zorgt ervoor dat de lactose alsnog in de dunne darm verteerd wordt.

Ben je op zoek naar lactosevrije tussendoortjes naast de lactose vrije melkproducten? Denk ook eens aan ongebrande noten, gekookt eitje, vleeswaren, vis of (gele) kaas op een cracker of door een kleine salade of dit recept voor pompoenpitrotsjes.

Anneloes van Vemde – WLS Recepten: https://wlsrecepten.nl/

 

Wil jij eens een heerlijk Oosters kip recept proberen? Probeer dan de Kip Teriyaki Salade.

Praat mee op Facebook en Instagram