BlogKerstmenu

Kerstmenu

Een kerstmenu voor mensen met en zonder maagverkleining!

Anneloes van WLSrecepten

December 2020

Het is bijna zo ver, Kerst! Ondanks dit gekke jaar, is het weer tijd om gezellig met het gezin of met vrienden ‘Coronaproof’ te eten. Maar hoe maak je een verbluffende indruk en zit je zelfs mét een maagverkleining ook op je gemak aan tafel? Lees snel verder en ontdek een heerlijk kerstmenu!

Een driegangenmenu kan een uitdaging zijn wanneer je een maagverkleining hebt ondergaan. Een hele tafel vol met eten, het bezoek (maximaal drie) dat bij jou wilt komen smullen en jouw gezin wilt ook nog wat lekkers. Anneloes van WLS Recepten heeft speciaal voor jullie een driegangen kerstmenu bedacht. Hier kan iedereen van genieten!

Witlofsoep met garnalen

Wat heb je nodig voor 4 personen?

  • 500 gram witlof
  • 1 aardappel
  • 2 sjalotjes
  • 1 teentje knoflook
  • 150 ml kookroom light
  • 500 ml kippenbouillon
  • 200 gram Hollandse garnalen
  • 20 gram bieslook

Zo maak je het:

Stap 1 Snij het witloof in stukken. Snipper de sjalotjes en de knoflook fijn. Schil de aardappel en snij in stukjes.
Stap 2 Verhit de boter in een soeppan. Bak het sjalot, de knoflook voor enkele minuten. Voeg de witlof en aardappel erbij en bak dit nog even mee. Voeg de bouillon toe en laat 20 minuten zachtjes koken.
Stap 3 Pureer de soep met een staafmixer en roer de room er doorheen. Breng de soep op smaak met peper en zout.
Stap 4 Serveer de soep met fijngehakte bieslook en verdeel de Hollandse garnalen.

Witlofsoep met garnalen

Witlofsoep met garnalen

“Genieten met zijn alle aan tafel”

Scholfilet met rucolasaus

Wat heb je nodig voor 4 personen?

  • 500 gram bospenen (geschrapt, met loof)
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 500 gram krieltjes
  • 600 gram kabeljauwfilets
  • 4 laurierblaadjes
  • 100 milliliter visfond
  • 125 gram rucola (grof gehakt)
  • 2 eetlepels citroensap
  • 250 kookroomlight
  • 1 eetlepel platte peterselie (gehakt)
  • 1 citroen (in partjes)

Zo maak je het:

Stap 1 Verwarm de oven voor op 200 graden. Verdeel de bospeen en de krieltjes over een bakplaat, besprenkel met de olijfolie en bak circa 30 minuten in de oven.
Stap 2 Snij de scholfilets doormidden en kruid aan beide zijde met zout en peper. Rol de filets op tot kleine rolletjes. Leg de rolletjes naast elkaar in een schaal. Leg op elke portie een laurierblaadje en besprenkel met de fond. Dek de schaal af met vershoudfolie en prik er meerdere gaatjes in. Pocheer de vis met het deksel op een kier circa 5 minuten in de magnetron op 800 watt.
Stap 3 Pureer de rucola met het citroensap en de room in een blender of met een staafmixer tot een gladde saus. Verwarm deze saus au bain­ marie, zonder te koken. Breng op smaak met zout en peper.
Stap 4 Schep de gebakken krieltjes en wortel op warme borden. Leg de scholfilet zonder laurier erop. Voeg het pocheervocht toe aan de saus. Serveer de saus bij de vis en garneer met de peterselie en een partje citroen.

Scholfilet met rucolasaus

Scholfilet met rucolasaus

Sinaasappel karamelpudding met nootjes

Wat heb je nodig voor 4 personen?

  • 3 sinaasappels (schoongeboend)
  • 50 gram Sukrin Gold
  • 4 eetlepels Sukrin Gold Sirup
  • 4 eieren
  • 175 milliliter melk
  • 100 gram noten naar keuze

Zo maak je het:

Stap 1 Verwarm de oven voor op 175ºC. Schil 1 sinaasappel dik en verdeel deze in partjes voor de garnering. Rasp van 1 sinaasappel 1 theelepel van de schil en pers met de overige sinaasappel uit.
Stap 2 Schenk een eetlepel van de Sukrin Gold Sirup in de ingevette puddingvormpjes en draai deze rond, zodat de siroop over de bodem vloeit.
Stap 3 Klop de eieren met de rest van de Sukrin Gold met een mixer schuimig en romig. Klop de sinaasappelrasp, sap en de melk erdoor. Schenk dit mengsel op de siroop in de vormpjes.
Stap 4 Zet de vormpjes in de braadslede en vul deze met kokend water tot halverwege de vormpjes. Zet de braadslede met de puddinkjes op het rooster in het midden van de oven en laat ze zo au bainmarie in circa 30 minuten stevig worden. Laat de puddinkjes afkoelen en zet ze 4 uur (of een dag van tevoren) in de koelkast.
Stap 5 Rooster de noten kort in een droge koekenpan en hak ze vervolgens in stukjes. Strooi ze voor het serveren over de puddinkjes.

Sinaasappel karamelpudding met nootjes

Sinaasappel karamelpudding met nootjes

Geniet van de fijne dagen met dierbaren om je heen en een fijn 2021 toegewenst!

Anneloes van Vemde

WLSrecepten.nl

Praat mee op Facebook en Instagram