Blog

Interview met Floor

Floor van der Steen

Juni 2021

Psychiatrisch verpleegkundige, coach, ervaringsdeskundige (2016) en ambassadrice van FitForMe. Floor deelt al heel veel van haar leven met een maagverkleining op Social Media en interviewt regelmatig iemand over verschillende onderwerpen. Dit dit keer zijn de rollen omgedraaid en stellen wij de vragen! Lees je mee?

In 2016 heb jij zelf een maagverkleining ondergaan. Wat heeft jou destijds doen besluiten om het roer helemaal om te gooien?

Ik denk dat ik hierbij een gemeenschappelijke deler heb met iedereen die een maagverkleining heeft ondergaan. Ik had eigenlijk alles al geprobeerd, maar op een gegeven moment zat ik in een vicieuze cirkel waar ik niet meer uit kwam. Ik probeerde om af te vallen en om te sporten, maar vaak kwam ik uiteindelijk toch weer aan. Het lukte me niet om het gewicht er ook af te houden en ik werd ook steeds zwaarder naarmate ik ouder werd.

 

Uiteindelijk waren er een aantal dingen die ik heel belangrijk vond, waardoor ik destijds het besluit heb genomen om een maagverkleining te ondergaan: mezelf en mijn gezin. Ik probeerde eerst allerlei excuses te verzinnen om bijvoorbeeld niet te gaan sporten, maar had toen wel al klachten en pijntjes. Ik realiseerde me toen dat ik het niet meer alleen kon en dat ik hulp nodig had. Dit proces heeft wel een paar jaar geduurd, omdat ik in eerste instantie vond dat ik het allemaal zelf moest kunnen. Hier ben ik wel echt van teruggekomen. Ik zie hulp zoeken nu juist als iets krachtigs en probeer dit ook altijd aan iedereen mee te geven.

Jij staat zelf volgens mij ontzettend positief in het leven en weet overal een positieve draai aan te geven. Was dit altijd al zo of heb je die knop echt omgezet na je maagverkleining?

Ik ben gevoelig voor depressie en hierdoor ben ik heel waakzaam voor ‘als het weer zover is’. Ik ben in het verleden een aantal keer depressief geweest, maar toen ik een maagverkleining onderging was ik ervan overtuigd dat ik ook dat stuk moest aanpakken. Dat je een maagverkleining ondergaat betekent niet automatisch dat je ook direct beter in je vel gaat zitten.

 

Ik ben toen zelf gaan kijken hoe ik mijn leven kon leiden op een manier dat het enerzijds heel erg fijn is, maar waarbij ik ook kon accepteren dat het niet altijd 365 dagen top is. Als je dat kunt leren en daarnaast accepteert dat het soms niet erg is om af en toe een minder moment te hebben, dan leer je ook anders naar dingen te kijken. Ik denk dat veel mensen geneigd zijn om in negatieve dingen te blijven hangen, terwijl je het juist kan omdraaien en kan denken: wat kan ik doen om het beter te maken? Dit probeer ik zelf ook te blijven doen, want het is voor mij ook nog een uitdaging om met de mindere momenten om te gaan.

Je deelt zelf ontzettend veel tips en informatie en daarmee ben je denk ik een grote inspiratiebron voor mensen die ook een maagverkleining hebben gehad of zullen ondergaan. Heb jij zelf ook iemand die jou inspireert?

Ik heb niet één specifieke inspiratiebron, maar ik volg (bijvoorbeeld op Social Media) zelf graag mensen die net als ik ook een eigen bedrijf hebben om meer te leren over hun mindset.

 

Ik vind het vooral belangrijk om mensen te volgen die mij energie geven en geen energie kosten.

Je hebt jarenlang gewerkt als psychiatrisch verpleegkundige. Wat heeft je doen besluiten om daarnaast uiteindelijk ook je eigen bedrijf op te zetten?

De nazorg die je in Nederland krijgt na een maagverkleining is goed, maar als je echt de verdieping in je leven wil opzoeken ben ik van mening dat je meer nodig hebt. Ik merkte dat ik hier destijds zelf ook behoefte aan had, maar ik kon daar weinig over vinden. Ik ben toen zelf trainingen gaan volgen, over bijvoorbeeld voeding en hormonen, en vond dat super interessant.

 

Daarnaast bedacht ik me dat mijn verhaal waarschijnlijk voor veel mensen herkenbaar is en ik wilde anderen hiermee helpen. Ik geloof erin dat mensen heel veel kunnen, maar niet goed weten waar te starten. Alles is heel persoonsafhankelijk en in bijvoorbeeld een ziekenhuis is er niet altijd tijd voor om daar uitgebreid naar te kijken.

Je doet ontzettend veel verschillende dingen en bent volgens mij altijd druk bezig. Hoe hou je dat vol?

Als er iets is waar ik heel trouw in ben, dan is dat ME-time. Ik neem elke dag minimaal één uur voor mezelf, waarin ik bijvoorbeeld ga wandelen met mijn hond.

Je geeft net al aan dat je veel wandelt. Bewegen na een maagverkleining is natuurlijk ontzettend belangrijk. Wat is jouw favoriete sport?

Ik vind het inderdaad heel fijn om te wandelen, maar ik sport ook heel graag in een warmtecabine. In de cabine is het 40-50 graden en dit maakt het sporten heel intensief, maar wel heel lekker.

Inmiddels is het alweer vijf jaar geleden dat jij zelf operatie hebt ondergaan. Wat vond je het moeilijkste na de operatie?

Ik was in het begin best teleurgesteld over de kleine porties die je kon eten, want ik was een echte Bourgondiër en de dumping vond ik erg lastig. Van dat laatste heb ik nog steeds wel eens last en ik blijf het ook een uitdaging vinden om op gewicht te blijven. Zo weet ik van mezelf dat ik snack-trek krijg als ik weinig slaap, dus probeer ik er altijd voor te zorgen dat ik voldoende nachtrust krijg.

Is er één boodschap die je wil delen met iedereen die een maagverkleining heeft gehad of in de toekomst nog gaat krijgen?

Eén boodschap? Ik kan er heel veel vertellen, maar als ik er één moet noemen dan is het toch wel dat je de tijd moet nemen om aan je nieuwe zelf en je nieuwe lichaam te wennen na de operatie. Trek hier echt twee jaar voor uit.

 

Wat mij daarnaast zelf heel erg helpt is om iedere dag op te schrijven hoe ik me voel, hoe ik me wil voelen en wat ik bijvoorbeeld nodig heb om me beter te voelen.

Even een hele andere vraag. Na een maagverkleining is het ontzettend belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen en we zien bij jou ook regelmatig eiwitrijke smoothies voorbijkomen. Zou je jouw favoriete recept met ons willen delen?

Een combinatie die ik altijd erg lekker vind is een smoothie met spinazie, bosbessen, banaan, avocado, havermelk en Pure Whey Eiwit van FitForMe.

En dan de laatste vraag.. We weten eigenlijk al best veel over jou omdat je zelf al heel veel deelt. Kun je één ding noemen die wij nog niet van jou weten?

Ik word ontzettend melancholisch van klassieke muziek, maar kan ook ontzettend genieten van een festival zoals Lowlands. Muziek is iets wat in mijn leven hoort. Zelf heb ik jarenlang piano gespeeld.

Liefs,

Floor van der Steen

 

Wil je meer weten over Floor en haar blogs lezen? Neem dan eens een kijkje op onze blogpagina. Je kunt ook contact op nemen met Floor en het gesprek met haar aan gaan: [email protected]

 

Praat mee op Facebook en Instagram