Bloginterview Anneloes

Interview met Anneloes

Anneloes van Vemde – WLS Recepten

April 2021

De recepten van Anneloes, die zien we regelmatig voorbij komen en zijn heerlijk. Maar wij willen meer weten van onze ambassadrice. Daarom hebben we haar 10 leuke vragen gesteld, lees snel het interview met Anneloes van WLS Recepten en leer haar kennen.

In 2019 ben je gestart met jouw website WLS Recepten. Hoe ben je destijds op het idee gekomen om deze website te starten?

Dit is idee is eigenlijk ontstaan vanuit de praktijk. In mijn werk als diëtist kreeg ik regelmatig de vraag of patiënten ergens recepten konden vinden. Veel mensen vinden het vaak toch lastig om voor zowel zichzelf als het gezin te koken. Er was toen nog weinig goede informatie te vinden, waardoor ik uiteindelijk zelf gestart ben met WLS recepten.

En hoe bedenk je dan alle recepten? Ik kan me zo voorstellen dat dit af en toe best een uitdaging is.

Ik kook altijd met de seizoenen mee, dus hier let ik ook op bij het bedenken van de recepten. Daarbij moet je natuurlijk rekening houden met de doelgroep. Hierdoor kun je bepaalde voedingsmiddelen beter niet gebruiken, zoals vaste vleessoorten. Verder haal ik mijn inspiratie uit kookboeken of gerechten die ik zelf lekker vind. Ik pas de recepten dan zodanig aan dat het geschikt is voor iemand met een maagverkleining.

Daarnaast luister ik ook altijd naar de dingen die ik terug hoor van patiënten. Als iets bijvoorbeeld heel erg goed in de smaak valt, dan houd ik daar rekening mee.

Zalmburgertjes

Zalmburger

Mislukt er ook wel eens een recept?

(Anneloes lacht) Ja zeker, toevallig pas nog. Ik had ergens gelezen dat je ei kon verwerken in een soep, maar het was toen helemaal gaan schiften. Dat was niet zo’n succes.

Inmiddels ben je best een lange tijd werkzaam als diëtist. Wist je vroeger als klein meisje al dat je diëtist wilde worden?

Dit wist ik ongeveer vanaf de middelbare school. Ik vond voeding erg interessant en vond het daarnaast leuk om creatief bezig te zijn en te zorgen, zoals bijvoorbeeld in het ziekenhuis. Dit komt nu allemaal heel mooi bij elkaar.

Wat vind je leukste aan jouw werk als diëtist?

Als diëtist vind ik juist de combinatie van alles heel erg leuk. Maar als iemand bijvoorbeeld aangeeft dat hij of zij heel veel heeft gehad aan het gesprek, of bepaalde resultaten heeft behaald is dat altijd wel heel waardevol dat je iemand zo hebt kunnen helpen. Als het gaat om de website vind ik het erg leuk als ik een recept aan het uitwerken ben en het eindresultaat er heel mooi uitziet.

Scholfilet met rucolasaus

Scholfilet met rucolasaus

Eén van de vooroordelen die je altijd hoort over diëtisten is dat ze alleen maar gezond eten. Hoe zit dat bij jou?

Ik eet zeker niet alleen maar gezond hoor. Zo houd ik bijvoorbeeld heel erg van chocola, of andere ongezondere dingen. Je mag jezelf ook best iets lekkers gunnen af en toe. Dit geef ik ook altijd aan iedereen mee. Het is hierbij wel belangrijk dat je bijvoorbeeld afspraken maakt met jezelf hierover en er bewust voor kiest. Zoals bijvoorbeeld bewust een stukje taart nemen op een verjaardag omdat je het echt lekker vindt en niet omdat het moet.

Wij horen wel eens terug dat mensen zich afvragen waarom ze nog groente en fruit moeten eten als ze met de WLS multivitamine al alle voedingsstoffen binnenkrijgen. Kun jij uitleggen waarom dat zo belangrijk is?

Het blijft zeker heel belangrijk om naast de multivitamine nog steeds groente en fruit te eten, omdat ze vezels bevatten. De nadruk ligt er alleen iets minder op, omdat eiwitten altijd voorrang krijgen. Maar fruit kan bijvoorbeeld een mooie combinatie zijn met zuivel na het sporten. Hierdoor krijg je enerzijds voldoende eiwitten binnen, maar andere de andere kant ook wat koolhydraten om de eiwitten te verwerken.

Even een hele andere vraag tussendoor.. Kun je één ding noemen die wij nog niet weten over Anneloes?

Ik lunch zelf vaak met een snel gesmeerde boterham terwijl ik veel liever een lekkere maaltijdsalade of wrap zou meenemen. Ik weet als geen ander dat het soms lastig is om hiervoor tijd vrij te maken. Een goede planning is hierin belangrijk.

Sommige mensen vinden het soms best lastig om na een maagverkleining te koken voor zichzelf (en voor anderen). Wat is jouw beste kook tip?

Het is ontzettend belangrijk om gerechten uit te blijven proberen waarvan je denkt dat je het in eerste instantie niet lust of misschien niet lekker vindt. Je smaakvoorkeuren kunnen na de operatie veranderen, dus misschien vind je het ineens wel lekker.

Blijf altijd variëren en als je een goed recept hebt, print deze dan uit of sla hem ergens op (zoals bijvoorbeeld op Pinterest). Hierdoor kan je het altijd nog een keer maken of ermee variëren.

Dan de laatste vraag die natuurlijk niet kan ontbreken. Wat is jouw favoriete recept of gerecht?

Dat vind ik nog lastig om te kiezen, want ik vind eigenlijk alles lekker. Ik ben een makkelijke eter. Als ik dan toch moet kiezen ga ik voor een goed gebakken biefstuk met witbrood en een salade.

Anneloes van Vemde – WLS Recepten: https://wlsrecepten.nl/

 

Wil jij haar recepten eens uitproberen? Bekijk dan het kerstmenu of de zalmburgers van Anneloes, geschikt voor meerdere feestelijke gelegenheden.

Praat mee op Facebook en Instagram