Blog

Een roze streep

Annette Born

November 2021

Een roze streep, een glazen pipetje, een legaal snoepmomentje en oeverloos gedoe

Die avond zitten Man en ik ademloos naar een roze streepje te kijken. Hoe bestaat het! Ik? Ik die al mijn voorzorgsmaatregelen zo goed getroffen had. Die zich veilig waande. Die in al haar naïviteit had bedacht dat dit haar niet zou overkomen…Ik had me dus vergist, die avond keek ik recht in de ogen van een positieve test.

Wij, mensen met een maagverkleinende operatie, moeten na de operatie…-eigenlijk nog liever ruim voor de operatie aan de Multi vitamine. Immers, we nemen niet meer alle voedingsstoffen en mineralen op uit onze voeding waardoor we extra aanvulling nodig hebben. Je kunt jezelf geen groter plezier doen dan ruim voor de operatie te starten met deze Multi vitamine zodat je een soort van ‘reservepotje’ opbouwt. Los daarvan gaat de inname van de Multi vitamine dan al bij je dagelijkse ritueel horen. Iets wat wel zo prettig is, want na de operatie komt er veel op je af.

De beste stuurlui staan aan wal, en zo dacht ik minstens 10 jaar geleden: ‘Multi vitamine? Onzin! Mijn bloeduitslagen waren toch goed? Waarom zou ik die pillen gaan slikken? Ik vond het allemaal maar oeverloos gedoe. Totdat ik last kreeg van haaruitval. Totdat ik merkte dat ik bovengemiddeld moe werd wat ik dan wel weer toeschreef aan een drukke periode in mijn leven. Koud? Ja, daar had ik ook beslist veel last van én om de haverklap braken mijn nagels af. Maar voor ieder wissewasje had ik een argument. Het was immers ook koud buiten en sja…zo’n drama is het nou ook weer niet wanneer er een nagel afbreekt. Totdat ik mezelf een beetje verloor. Hier had ik voor de eerste keer in mijn leven geen verklaring voor. Huilerig, niet lekker in mijn vel, wat was er met mij aan de hand?

Het halfjaarlijks bezoek aan de internist met wie ik mijn bloeduitslagen besprak bracht me het antwoord. Ik had last van in medische termen: ‘chronische tekorten’. Waarbij mijn vitamine B-12 een soort dieptepunt had bereikt. Ook deze boodschap was voor mij nog geen noodsignaal. Dan ging ik toch gewoon maandelijks naar de assistente van mijn huisarts?

En zodoende regelde ik dat ik iedere maand trouw een bezoekje mocht brengen aan de assistente van mijn huisarts gewapend met een soort pipetje van glas wat ik in de koelkast moest bewaren. De assistente brak het pipetje van glas, trok het vloeibare goedje op in een injectienaald en spoot deze leeg in mijn bil. Aller- charmantst stond ik dan met mijn broek op m’n knieën voor haar, waarna ik mij om moest draaien zodat zij ‘er goed bij kon’. Tja, je moet er wat voor over hebben. Het werd wel een gedoe. Zo kwam het met grote regelmaat voor dat ik in de wachtkamer zat en ik me realiseerde dat het pipetje nog thuis in de koelkast lag. Of dat ik op de ‘prik-dag’ vergeten was het recept voor de vitamine B-12 nog niet had besteld bij de apotheek.

Er ontstonden meer tekorten: gebrek aan IJzer, kalk. Kalk? Die vieze witte krijtjes? Die kreeg ik bijna niet doorgeslikt. Ze sloegen zo droog uit in mijn mond dat ik het wel snel had bekeken met die fijne kalktabletten. Één zaak werd me duidelijk: ik kon er niet langer omheen. Mijn lichaam had serieuze aanvulling nodig, mijn lichaam kwam tekort en daarmee deed ik mezelf tekort.

Bovenstaande geeft weer hoe ik uiteindelijk kennis maakte met de producten van Fit For Me. Wetenschappelijk onderbouwd, met deze producten moest mijn lichaam kennis gaan maken. Niet alleen mijn lichaam maakte kennis met de producten van Fit For Me, ook in persoon maakte ik kennis met Fit For Me. Ik trof in Rotterdam waar -Fit For Me is gehuisvest- een groep gepassioneerde mensen aan die zich vooral bezig hielden met de gezondheid van de bariatrische patiënt. Met eigen ogen kon ik zien hoe men zich hier met man en macht inspande om ons leven –wat niet altijd even makkelijk is met een maagverkleining- comfortbel te maken. Diep onder de indruk ging ik naar huis. Met de producten die ik nodig had in mijn kielzog.

Voorbij waren de bezoeken aan d assistente van de huisarts. Voorbij waren die verdomde koude Vitamine B-12 injecties in mijn bil. Nu wachten totdat ik mij weer moest melden bij de internist, hier zou het bewijs geleverd moeten worden. ‘Hoe zat het namelijk met mijn bloed’? Het uur van de waarheid had geslagen. En ik zou nu ter plekke mijn schoen opeten wanneer ik zou jokken, mijn bloed was goed! Geen tekorten, mijn vitamine B-12 reikte zelfs tot boven het plafond. Als een dartelende hinde verliet ik destijds het ziekenhuis en was het voor mij zo klaar als een klontje: ‘Bij Fit For Me moest ik in elk geval zijn’.

Jaren later ben ik nog altijd razend enthousiast hoe ik uit de hoek van de ‘tekorten weet te blijven’ door het gebruik van deze producten. Iets wat in mijn geval heel bijzonder is want ik heb een Distale Gastric Bypass, waardoor ik nog maar 1.20 cm van mijn dunne darm in werking heb. In normaal Nederlands: ik heb vrijwel geen opname meer, ik haal vrijwel geen enkele voedingsstof meer uit mijn voedsel.

Ik had nog wel een gedoetje met die Kalktabletten van de apotheek. Gebruiken jullie ze ook, die witte, grote tabletten die zo droog uitslaan in je mond dat je daarna minstens een paar uur speeksel tekort hebt? Smaakloos bovendien. Ook hier vond Fit For Me iets op, laat ik het een ‘kalksnoepje’ noemen. Ze doen me denken aan de Fruitella, wie kent ze niet? De vorm is ook zoals we die kennen van de ouderwetse Fruitella. Jullie voelen ‘m vast al aankomen: die witte, kurkdroge kalktabletten heb ik aan de spreekwoordelijke wilgen gehangen. Als kers op de taart heb ik ook nog iedere dag een legaal snoepmoment: dé kalk kauw tablet van Fit For Me! In een heerlijke citroen/ lemon-achtige smaak. Zit jij ook met dat ‘gedoetje’ over die vreselijke krijt-kalk-tablet? Denk dan eens aan de kalktabletten van Fit For Me. Onder de naam Calcium soft chew te bestellen. Heb je kleine kinderen? Berg de pot, ze zitten per stuk verpakt in een pot, dan maar goed op want geheid dat ze zullen denken dat het echte snoepjes zijn.

Waar Fit For Me me nog niet aan heeft kunnen helpen is aan een andere uitslag van die positieve test waar ik mijn verhaal mee startte. Ik kan natuurlijk ook niet verwachten dat Fit For Me een toverstafje heeft, al zou dat op sommige momenten in het leven wel heel fijn zijn.

Die positieve test deed me denken aan 28 jaar geleden, alleen kan ik me herinneren dat ik destijds een blauw streepje zag. Ook toen deed ik die test samen met de Man en waren we in opperste staat van geluk bij het zien van de blauwe streep. Nu niet. Nu waren we niet zo gelukkig. Dat kwam namelijk zo…er heerst een pandemie.

En zo stond ik een week geleden na de ‘thuis-test’ in de rij op het Jaarbeursplein in Utrecht. Testen. Weer testen. Voor de zoveelste maal een soort van wattenstaaf verdween- gevoelsmatig twee meter- in mijn neus. Enkele uren later volgde de uitslag in mijn mailbox: ‘Corona’.

Zelden heb ik mij zo ziek gevoeld.

 

Annette

Annetteborncoaching

Vragen, opmerkingen? Doen! Via de Socials, via [email protected]

Wist je dat onze Calcium Soft Chew deze week in de aanbieding is! Vanwege Black Friday krijg je één maand gratis Calcium Soft Chew als je besteld t/m 29-11. Wees er dus snel bij!