Blogboost je energie

Boost jouw energie!

Floor van der Steen

Mei 2021

Ik ben zo moe…

Hoe vaak zeg jij dit zinnetje op een dag? Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 12% kampt met burn-out klachten en dat hiervan de grootste klacht vermoeidheid is.

Jaren geleden en dan praat ik over 6 jaar geleden, kampte ik zelf ook met een burn-out. In combi met mijn zwaarlijvigheid, was dit geen best duo.

Moe, slechte concentratie en veel situaties schoten de tranen in mijn ogen. Een burn-out was een aantal jaren geleden nog geen herkende ziekte, sinds 2019 wel. De symptomen zoals vermoeidheid kunnen knap lastig zijn.

Ik wilde hiervan af en ging in therapie en wilde daarnaast ook graag gezonder en slanker zijn. De energie die ik miste, wilde ik weer optimaliseren door af te vallen. In 2016 koos ik de gastric bypass in de hoop dat ik dan weer zou rondspringen als een jong hertje.

Helaas pindakaas. Het herstel verliep niet naar wens, want ik had een maagbloeding en moest langer in het ziekenhuis blijven. Met sonde ging ik na twee weken naar huis en ik werkte aan mijn herstel.

Dit was echter pas stap 1.

Ik merkte dat mijn herstel uiteindelijk wel goed verliep maar mijn energie was ver te zoeken.

boost jouw energie

Was ik geopereerd en was ik nog steeds moe!

Hoe zou dit toch komen dacht ik?

Val ik af, kan ik makkelijker bewegen, blijf ik moe! Ik baalde, want het halleluja moment bleef uit. Natuurlijk was ik blij en dankbaar dat ik zoveel was afgevallen maar echt energiek, was ik niet.

Oorzaken van vermoeidheid

Ik ging op onderzoek uit, want als het fysiek goed met mij was gesteld, hoe kon het dan zijn dat ik toch zo moe was? Allereerst is het van belang dat na jouw maagverkleining er een heleboel veranderd. Dus schrik niet als je het eerste jaar wisselend vermoeid en energiek bent.

Jouw hele lijf moet wennen aan een nieuw leven. Zowel fysiek als mentaal.

Ga maar eens lekker ontspannen…

Lekker makkelijker gezegd dan gedaan.

Als je namelijk zo intens vermoeid bent, is zelfs ontspannen lastig. Je zult dus echt op zoek moeten gaan de oorzaak waarom ontspannen zo lastig is. Ik heb hier een aantal oorzaken voor je op een rijtje gezet.

Er komt te veel op jouw bordje terecht

Als je te veel hooi op je vork neemt, neem je te veel taken over van de ander.

Je zorgt dat er ruimte is voor degene die je helpt.

Het gaat vaak geleidelijk en het sluipt erin dat je steeds meer tot je neemt. De situatie die er nu is met betrekking tot corona is een mooi voorbeeld ervan.

Vaak nemen ouders nu de taak over van de docent. Dat kan je even doen, maar in combinatie met je eigen werk is dat knap vermoeiend. Je voelt je bepaalde druk wat niet helpend is voor jouw energielevel. Het kan leiden tot meer piekeren, vaker wakker worden in de nacht en meer stress.

 

Tip: Verdeel de taken in behapbare stukjes en durf om hulp te vragen.

De lat te hoog leggen

Wat zijn jouw verwachtingen ten aanzien van je maagverkleining? Ben je tevreden met het resultaat?

Als jouw verwachtingen niet uitkomen en je houdt krampachtig vast aan deze verwachting raak je gefrustreerd. Ook kan de lat hoog liggen als het gaat om het huishouden, werk en gezin. Als je geen keuzes durft te maken waar jij je tijd aan besteedt en het lastig vindt om los te laten zal dit je energie kosten.

 

Tip: Laat los wat NIET van jou is en stel je verwachtingen bij ten aanzien van de verwachtingen

Geen grenzen aangeven

Hoe vaak zeg jij JA tegen de ander? Ben jij bereid om altijd maar je schema om te gooien om de ander uit de brand te helpen?

Ontzettend loyaal uiteraard maar ergens is het ook grenzeloos en vergeet je jezelf. Als jij vervolgens uitgeblust op de bank zit in de avond en je niet eens meer de energie hebt om een praatje te maken met je partner, ben je over je grenzen heen gegaan.

 

Tip: Oefen elke dag om eens NEE te zeggen tegen anderen. Ervaar eens hoe dat is.

Te veel suikers

Eet jij veel suikers, dan kan je nog meer last krijgen van energie dips na je maagverkleining.

Suikers heb je nodig voor je lichaam. Door het eten van suikers, wordt dit opgenomen en gaat je bloedglucose omhoog. Als je te veel suikers eet, kan je glucosewaarde gaan stijgen. Doordat het lichaam insuline aanmaakt, wordt dit vaak weer genormaliseerd.

Stel nu dat je te vaak en te veel suikers eet, moet je lichaam harder werken. Je krijgt dus een te lage bloedsuiker doordat je ineens te veel insuline hebt gekregen en daarmee word je trillerig, moe en duizelig.

Steeds vaker zijn er berichten dat mensen na een maagverkleining gluten en/ of een lactose-intolerantie hebben. Ook dit kan veel klachten veroorzaken.

 

Tip: Ervaar eens qua energie wat je voelt na het nuttigen van suikers/ gluten en/ of lactose, schrijf op wat je klachten zijn.

Te weinig beweging

Doordat je zo moe bent, is het waarschijnlijk een hele opgave om toch in beweging te komen.

Toch is bewegen één van de sleutels van meer energie. Hoe verleidelijk ook om in bed of op de bank te liggen, zorg voor dagelijkse beweging. Daag jezelf uit om elke dag een ommetje maken. (app ommetje, te downloaden)

 

Tip: Vraag iemand om mee te wandelen, zo motiveer je elkaar.

Pijn

Als je pijn hebt, kost die bakken met energie. Zeker als je hiervoor medicatie moet slikken om de pijn ietwat te reduceren en je raakt door deze medicatie vermoeid.

Zelf heb ik een rugprobleem door in het verleden een incomplete dwarslaesie te hebben gehad. Dit heeft mij naast immense pijn ook energie gekost. Jarenlang ben ik bezig geweest met revalideren en accepteren. Nu heb ik hier een weg in gevonden en als de pijn te heftig is, doe ik een stapje terug.

 

Tip: Houd een pijnscore bij na inspanning. Als je te veel pijn hebt na te veel inspanning, mag je een stapje terugdoen.

Aan wie geef jij al je energie?

Je wordt het gemiddelde met de vijf mensen met wie je het meeste omgaat.

Als dit mensen zijn die heel veel energie van jou wegnemen, dan ben je vast dood en dood moe. Zorg ervoor dat je altijd in je leven mensen om je heen hebt die je energie opleveren. Die jou steunen en motiveren. Die je alle geluk van de wereld gunnen. Plezier maken met de mensen om je heen geeft je een energieboost!

 

Tip: Maak een lijst met de mensen met wie je het meeste omgaat en schrijf erachter of degene jou energie oplevert of juist kost!

“Ik geloof in mogelijkheden en dat je energie een boost kan krijgen door de regie in eigen handen te nemen.”

Jij bent namelijk verantwoordelijkheid voor je eigen leven en niemand anders.

 

Liefs,

Floor van der Steen

 

Wil je meer weten of dit thema en hoe ik je kan helpen op dit gebied, neem contact met mij op via: [email protected] of lees een van haar andere blogs, bijvoorbeeld die over ‘mijn nieuwe lijf’

 

Praat mee op Facebook en Instagram